Home Updates Over ons Big Data Activiteiten Kennisbank Links Contact

Lezing: Ethiek en informatietechnologie


Jeroen van den Hoven, 27 september 2018

lezing Jeroen van den Hoven

 
 We bevinden ons aan de vooravond van (of volgens menigeen al middenin) een tijdperk waarin (big) data en digitale informatie technologie ons individuele gedrag en het gedrag van private organisaties en onze publieke en maatschappelijke instituties goed- en kwaadschiks zullen bepalen.

Uiteraard willen we als overheid de goede dingen die big data en digitale technologie als belofte in zich dragen, benutten in het algemeen belang van de gemeenschap. We zullen onze dienstverlening en ons beleid effectiever kunnen afstemmen op de complexe vraagstukken waar alle grootstedelijke knooppunten mee worstelen (mobiliteit, migratie, energievoorziening, milieu, werkgelegenheid, publieke gezondheid en meer).

Maar wat zijn dat dan, ‘de GOEDE dingen’? Wat is goed en wat is goed bedoeld? Waar liggen de grenzen van wat goed is en wanneer overschrijdt je deze grenzen? Is het goede iets universeels – dus te allen tijde en overal hetzelfde – of is het goede context afhankelijk? Dit zijn hele ingewikkelde vragen waarover al eeuwen nagedacht wordt door filosofen en theologen. In het licht van de onvoorstelbare impact van big data en digitale informatie technologie op onze samenleving, zijn ethische kwesties koersbepalend in de ontwikkelingen op deze terreinen. Nadenken over ethiek en technologie is niet uitsluitend voorbehouden aan filosofen en theologen, maar is een opgave die een ieder van ons aangaat: politici, bestuurders, strategen, beleidsadviseurs, handhavers, zorgverleners, dienstverleners enzovoorts.

In onze lezingenreeks besteden we in september aandacht aan het onderwerp Ethiek en Technologie. We hebben Prof. Dr. Jeroen van den Hoven van de TUDelft bereid gevonden om hierover een lezing te verzorgen. Van den Hoven is onder andere de oprichter van het Responsible Innovation Research Programma van het NWO. Hij gaat aan de hand van herkenbare en praktische voorbeelden in op ethische grensgevallen in het gebruik van data en informatie technologie. Let op: aan het einde van de lezing slaat de twijfel toe: ben ik of zijn wij nou wel of niet op de goede weg? Na afloop is er een netwerk borrel waarop je deze twijfel met elkaar kunt delen.

Lezing Ethiek en Informatietechnologie door Jeroen van den Hoven
Datum: donderdag 27 september
Tijd: 14:30 – 17:00 uur
Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
Aanmelden (verplicht): eg.nijboer@rotterdam.nl
Toegang: gratis