Home Updates Over ons Big Data Activiteiten Kennisbank Links Contact

Lezing: Data science en digitale transformatie


Jaring Hiemstra, 16 oktober 2018

lezing Jaring Hiemstra

 
 

Wanneer: 16 oktober 2018, 15:30-17:00. Inloop vanaf 15:00, borrel na afloop

Waar: Centrale Bibliotheek Rotterdam, Desideriuszaal (1e verdieping). Adres: Hoogstraat 110, Rotterdam.

Toegang is gratis. Wel graag aanmelden bij Fadi Hirzalla, hirzalla@egsh.eur.nl

Veel professionals en managers in de publieke sector zijn ervan overtuigd dat ‘data science’ (waaronder ‘artificial intelligence’, ‘big data’ en ‘machine learning’) kunnen helpen om maatschappelijke vragen slimmer aan te pakken. Vooral in de retail wordt data science op een grote schaal succesvol toegepast. In de publieke sector wordt er vooral nog veel geëxperimenteerd met het toepassen van data science. In gemeenten zien we inmiddels de eerste succesvolle voorbeelden, zoals de dynamische routeplanning bij het legen van afvalcontainers of meer informatiegestuurde handhaving en toezicht. De komende jaren zal het aantal succesvolle toepassingen waarschijnlijk sterk toenemen, onder andere door de data die uit dingen komt (Internet Of Things). 

In deze lezing blikken we terug op de toepassing van data science in de publieke sector van de afgelopen jaren. Welke lessen kunnen we trekken uit de projecten die tot dusverre zijn uitgevoerd? En hoe kunnen we de kans op succesvolle toepassing zo groot mogelijk maken? We gaan niet alleen in op de technische kant, maar bespreken ook de veranderkundige kant van de digitale transformatie. Wat vraagt deze transitie bijvoorbeeld van het leiderschap of governance van de organisatie?

Jaring Hiemstra is directeur van Ynformed. Ynformed heeft als missie ‘going good with data’ en pakt met een team van data scientists en data engineers maatschappelijke vragen aan. Bij Ynformed werken 30 mensen. wwww.ynformed.nl

Deze lezing wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Urban Big Data (http://www.urbanbigdata.nl), in samenwerking met het Innovatieplatform van de gemeente Rotterdam.