Home Updates Over ons Big Data Activiteiten Kennisbank Links Contact

Lezing Maaike Harbers


4 juni 2019

Lezing Maaike Harbers

 
 

Wanneer: 4 juni 2019, 15:30-17:00. Inloop vanaf 15:00, borrel na afloop.

Waar: CICVenture Café Rotterdam, Stationsplein 45 (Ingang A), Rotterdam. De lezing vindt plaats op de vierde verdieping in de Kaleidoscope-zaal (vanuit de lift door de klapdeuren aan de linkerzijde).

Toegang is gratis. Graag aanmelden bij Fadi Hirzalla, hirzalla@egsh.eur.nl

Zoekmachines helpen ons dagelijks met zoeken naar relevante informatie, spamfilters houden ongewenste email buiten zicht, we krijgen gepersonaliseerde aanbevelingen voor nieuwsartikelen, filmpjes, muziek en series, de thermostaat leert wanneer de verwarming aan moet en stofzuigerrobots houden onze huizen schoon. De toepassing van kunstmatige intelligentie is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit heeft zowel wenselijke als minder wenselijke gevolgen. Zo kunnen robots en algoritmes bijvoorbeeld steden verduurzamen en de gezondheidszorg verbeteren, maar ze kunnen ook nepnieuws verspreiden en mensen discrimineren. Deze lezing gaat in op de belangrijkste maatschappelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie, en op hoe de overheid (en andere actoren, zoals ontwerpers, bedrijven en consumenten) die gevolgen kunnen beïnvloeden.

Maaike Harbers is lector Artificial Intelligence & Society bij het Kenniscentrum Creating 010 en hoofddocent bij de opleiding Creative Media and Game Technologies van de Hogeschool Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de ethische en maatschappelijke gevolgen van toepassingen met kunstmatige intelligentie, zoals sociale robots, virtuele assistenten en aanbevelingssystemen. Zij onderzoekt hoe ontwerpers van die toepassingen tijdens het ontwerpproces rekening kunnen houden met de ethische implicaties van hun ontwerpkeuzes. Maaike Harbers behaalde een PhD in kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht in 2011, en een MSc in kunstmatige intelligentie en een MA in filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2006.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Urban Big Data (http://www.urbanbigdata.nl).