Home Updates Over ons Big Data Activiteiten Kennisbank Links Contact

Lezing: Games en de smart city: Gebruik van een gamified survey voor onderzoek en bewustwording


Emiel Rijshouwer, 13 november 2018

Lezing Emiel Rijshouwer

 
 

Wanneer: 13 november 2018, 15:30-17:00. Inloop vanaf 15:00, borrel na afloop.

Waar: CIC Rotterdam, Stationsplein 45, Rotterdam. Vierde verdieping.

Toegang is gratis. Wel graag aanmelden bij Fadi Hirzalla, hirzalla@egsh.eur.nl

Overheden willen burgers graag nauwer betrekken bij het vormgeven van de slimme stad. Burgers weten echter nauwelijks wat een slimme stad is en wat de specifieke voordelen en mogelijke gevaren ervan behelzen. Ook kunnen zij in veel gevallen niet goed overzien wat de gevolgen zijn van het delen en beschermen van persoonlijke gegevens.

Kunnen games hierbij helpen en burgers beter informeren over de slimme stad? Om dit uit te zoeken hebben Emiel Rijshouwer en andere onderzoekers van het Center for BOLD Cities het spel jouwbuurtjouwdata.nl gelanceerd. Dit spel geeft gebruikers tijdens en na het spelen informatie over de slimme stad.

Het spel fungeert tegelijkertijd als een survey. Door het spelen van het spel laten gebruikers onder meer weten hoeveel kennis ze hebben van alle datastromen in hun leefomgeving; welke privacy-zorgen ze hebben over die datastromen; en wanneer ze bereid zijn hun persoonlijke data af te geven omdat ze er gemak of voordeel voor terugkrijgen, en wanneer ze data liever bij zich houden uit privacyoverwegingen.

In deze lezing wordt terugblikt op de ontwikkeling van het spel en ingegaan op de ervaringen en bevindingen tot dusverre.

Emiel Rijshouwer is industrieel ontwerper en stadssocioloog. Hij werkt als onderzoeker voor de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam aan een project over bewustwording over data in de openbare ruimte. Hij promoveert binnenkort op een proefschrift over de evolutie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Urban Big Data (www.urbanbigdata.nl) en het Center for BOLD Cities (www.boldcities.nl).